اقتصاد مقاومتی، الزامات و راهکارها
نکته سوم اینجاست که در یک اقتصاد مقاومتی باید نهادها هم کارکرد واقعی خودشان را ایفا کنند. مثلا تا زمانی که بانک مرکزی، سازمان امور مالیاتی، وزارت اقتصاد، وزارت صنعت، معدن و تجارت کارکردهای خاص خودشان را نداشته باشند، در اقتصاد توفیقی حاصل نخواهد شد. بنابراین اگر نهادهای اقتصادی کارویژههای خودشان را به خوبی انجام ندهند اقتصاد، مقاوم محسوب نمیشود.
نکته چهارم هم بحث اقتصاد مردمی است. یک اقتصاد مقاوم، اقتصادی است که بر دوش بازیگران واقعی اقتصاد یعنی آحاد مردم قرار گرفته باشد. مردم در هویتهای خصوصی خودشان بخش خصوصی محسوب شده و در هویتهای جمعی بخش تعاونی را تشکیل میدهند همچنین مردم ممکن است در قالب سازمانهای مردمنهاد یا بنگاههای غیرانتفاعی هم به فعالیتهای اقتصادی مبادرت ورزند.
مهمتر از این نکات اینکه از یک مجموعه مقاوم اصلا نمیتوانیم الزاما برداشت تدافعی داشته باشیم. مقاومت اصلا به معنی کوچک شدن یا حالت انقباضی نیست بلکه گامهایی روبهجلو تلقی میشود. از یک مجموعه مقاوم در یک ساختار انسانی اجتماعی رشد و پویایی انتظار میرود و هرگونه ایستایی بهعنوان ضدمقاومت تعبیر میشود البته ممکن است بهطور خاص و موردی و در شرایطی مقاومت منوط به این باشد که نوعی از تدافع هم نشان داده شود اما آنچه در کلام مقام معظم رهبری از اقتصاد مقاومتی است بیشتر جنبه ایجابی و تهاجمی دارد. ایشان در سخنرانی چند سال پیش خود فرمودند اقتصاد مقاومتی همان اقتصاد کارآفرینی است. مفهوم کارآفرینی هیچ نوع عنصری از انقباض، ریاضت و تدافع ندارد. کارآفرین کسی است که اولا خلاق است و نوآوری میکند و ثانیا ریسکپذیر است و این دقیقا ضدحالت انقباض تدافعی است. بنابراین نباید از اقتصاد مقاومتی یک تعبیر ناصحیح با عنوان ریاضت اقتصادی داشت چرا که این مفهوم دقیقا بر عکس ریاضت بوده و با توجه به ظرفیتهای داخلی اقتصاد، کشور را همانگونه که مقام معظم رهبری فرمودند از تحریمها عبور خواهد داد.»
لینک مطلب اصلی:
http://hamshahrionline.ir/details/181225
- ۹۱/۰۹/۲۳